2024-04-25 15:52:05


Csomagszállítás külföldre: az 5 leggyakoribb kérdés

Hogyan adhatok fel csomagot külföldre?

A külföldre történő csomagküldés módja érdemben nem tér el a belfölditől. A szolgáltatást online tudjuk megrendelni és kifizetni, amihez a küldemény adataira, a feladás és a csomagátvétel címére lesz szükségünk. Ügyeljünk a minél pontosabb mérésre, mert ha a későbbi mérlegelés során eltérést tapasztalnak, akkor többlet költség merülhet fel. Minél hosszabban utazik a csomag, annál jobban felértékelődik a precíz és alapos csomagolás is. A rendelés után másnap érkezik a futár a csomagért.

Mennyi idő alatt ér ki a csomag?

A szomszédos országokba gyakran akár 2-3 nap alatt odaér a küldemény, alig van különbség egy Szlovákiába vagy egy Szegedre küldött csomag kiszállítási ideje között. A kontinens legtávolabbi országaiba nagyjából egy hét alatt érnek el a küldemények, de a konkrét távolság mellett más szempontok is befolyásolják a szállítási időt. Az EU országaiban nincs határellenőrzés, míg azon kívül ez jelentős lassító tényező lehet és a csomagnak vámkezelésre is szüksége van. Hiába van tehát közelebb Montenegró, mint Portugália, nem fog előbb odaérni a csomag. A földrajzi adottságok is befolyásoló tényezők. A gyéren lakott északi régiókba és a szigetekre akár hetekig is tarthat, hogy elérjen egy Magyarországról útnak induló csomag. Tipikusan lassú helyszínek például a görög szigetek vagy Norvégia távolabbi régiói.

Mitől függ a csomagszállítás díja?

A szállítás díja a belföldihez hasonló logikán alapul. A legmeghatározóbb tényező a csomag súlya és kiterjedése, de természetesen a távolság is fontos. A nehezen elérhető helyek nem csak lassabbak, de gyakran drágábbak is. Az Európán kívüli, nem népszerű célpontok esetében a csomagfeladás sokszor nem automatizálható, mert az ár gyakran egyedi. Ne számítsunk arra, hogy Malawiba könnyű és gyors csomagot feladni.

Kérhetek utánvét szolgáltatást?

Nem. Utánvét szolgáltatás csak belföldön érhető el, mint ahogyan csak háztól házig történhet a nemzetközi csomagszállítás. Német csomagautomatába nem lehet Budapestről küldeményt feladni.

Mi történik, ha a csomag megsérül vagy elveszik?

Minden csomag nyomon követhető és biztosítva van. Fontos, hogy a feladás előtt és az átvételt követően is azonnal készítsünk felvételt a dobozok állapotáról. Sérülés esetén forduljunk a feladás helye szerinti ügyfélszolgálathoz.